Minister riiklikku lennufirmat ei välista: mõistlik on panustada erinevatesse ühendustesse

PM Majandus
Copy
Kliimaminister Kristen Michal.
Kliimaminister Kristen Michal. Foto: Madis Veltman

Kliimaminister Kristen Michal ütleb, et Eesti väiksust ja asukohta silmas pidades on siin ühenduste hoidmine kriitiliselt tähtis. Sestap ei välista ta ka tulevikus järgmise riikliku lennufirma loomist, kirjutab Äripäev. 

«Julgen öelda, et Eesti riigi ja majanduse vaatest on mõistlik panustada erinevatesse ühendustesse,» märkis Michal Äripäeva hommikuprogrammis.

Loe pikemalt Äripäevast.

Riikliku lennufirma Nordica erikontrolli esialgne vaheraport on valitsusel käes ning veebruari teisel nädalal peaks tulema ka erikontrolli raport. Michali kinnitusel tehakse sellest avalikuks, niipalju kui ärisaladus võimaldab. Michal märkis, et tema huvi on teha sellest raportist võimalikult suur osa avalikult kättesaadavaks. «Seal on hulk õppetunde, kuidas ettevõtet juhtida ja mida mitte teha,» lausus ta. 

Nordica majandusseisust ja rahaprobleemidest on Postimees varem kirjutanud siin: Nordical on kuu lõpuks raha täiesti otsas?

2023. aasta suvel Eesti raskustes lennusektorit nõustama palgatud Knighthood Globali ülesanne on Michali sõnul olnud Nordica stabiliseerimine, ettevõttest raha väljavoolu peatamine ning selle erastamiskõlblikuks muutmine. Kas see õnnestub, selles osas Michal liialt optimistlik ei ole. Nõustaja taustas ilmnenud probleemidest on Postimees varem kirjutanud siin: Nordicat hiigelsumma eest päästma tõtanud rahvusvahelised konsultandid said kriminaalsüüdistuse.

«Teine alternatiiv on sama suur ehk selle lõpetamine,» lausus Michal.

Michal lausus, et parimal võimalikul juhul saab Nordica kas osadena või tervikuna erastatud, kuid ta ei taha ootusi üles ajada. «Teine alternatiiv on sama suur ehk selle lõpetamine,» lausus ta. 

Michal ei välistanud, et tulevikus riik analoogsesse ettevõtmisse raha paneb. «See oleks pinnapealne, et väita, et me enam ei hakka,» lausus Michal. 

Väike ja Euroopa ääremaal asuv riik ei saa seda endale lihtsalt lubada, sest meie ühenduste pidamine on oluliselt kriitilisem ning raskem kui siis, kui me oleksime Euroopa südames. 

Michali sõnul tasub juhul, kui mingid ühendused peaksid ära kukkuma, kaaluda näiteks otsehankeid, mille korraldamine on varasema ajaga võrreldes muutunud lihtsamaks ja mugavamaks. «Väikeses riigis ei saa öelda, et «Tere tulemast Eestisse, aga lennake kõigepealt Riiga.»,» rääkis Michal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles