Kriis Punasel merel Hinnatõusu kiirenemine võib intresside langetamise edasi lükata

Erkki Erilaid
Copy
Briti HMS Diamond on kuningliku mereväe tüüp 45 ehk Daring-klassi õhutõrjelaev, mis patrullib Punasel merel, et tõrjuda lääneriikide ühisoperatsiooni Prosperity Guardian raames Jeemeni mässuliste huthide raketirünnakuid kaubalaevade vastu.
Briti HMS Diamond on kuningliku mereväe tüüp 45 ehk Daring-klassi õhutõrjelaev, mis patrullib Punasel merel, et tõrjuda lääneriikide ühisoperatsiooni Prosperity Guardian raames Jeemeni mässuliste huthide raketirünnakuid kaubalaevade vastu. Foto: LPHOT CHRIS SELLARS

Lähis-Ida konflikti laienemine võib kauaoodatud intressimäärade langetamise edasi lükata, sest Aasiast Euroopasse veetavate kaupade ja nafta kallinemine kergitab inflatsiooni.

Kui veel detsembris oldi rahaturgudel kindlad, et intressimäärad langevad eelolevaks suveks juba märkimisväärselt, ollakse nüüd selles osas skeptilisemad. Analüütikud ennustasid detsembri keskel, et alanud aasta juulis näeme näiteks enamiku Eesti kodulaenude baasintressi, kuue kuu euribori, 3 protsendi kandis ja aasta lõpuks juba 2,4 protsendi juures.

Kuni detsembri lõpuni oligi kõik veel ilus, kuue kuu euribor kukkus 4,05 protsendilt 3,85 protsendini ning langus näis vääramatu. Jaanuaris aga hakkasid intressimäärad taas kerkima ning möödunud nädalal liikus kuue kuu euribor üle 3,9 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles