Need on tegurid, mida tuleb üüriturul silmas pidada

Tarbija24
Copy
Üürikorter
Üürikorter Foto: Patrick Perkins / Unsplash

Kodu üürimine on tähtis samm elus ning viimaste aastate muutlikust majanduskeskkonnast ei ole puutumata jäänud ka üüriturg. Kinnisvara24 ja Holm pank annavad ülevaate, mida üüriturul silmas pidada ja kuidas kolimiskuludega seotud rahaasju planeerida.

  1. Vii end kurssi üürihindadega ja mõtle läbi üürimisega seotud eelarve Mõtle hoolikalt läbi, kui suure osa oma sissetulekust oled valmis kulutama üürile ning lisanduvatele kommunaalkuludele. Arvesta ka võimalusega, et kommunaalkulud võivad üüriperioodi jooksul ootamatult kasvada. Seetõttu on soovitatav jätta väike puhver ettenägematute muutuste jaoks. Püüa leida tasakaal mugavuse ning oma eelarve vahel, tagamaks stabiilne ja jätkusuutlik elukorraldus.
     
  2. Tee üüripinna leidmiseks eeltööd
    Tutvu erinevate piirkondadega ning tee kindlaks, kas seal on olemas vajalik transpordiühendus, kauplused, meelelahutus- ja teenindusettevõtted. Uuri, milline on piirkonna üürisurve, mõistmaks, kas küsitud üürihind on õiglane ja vastab piirkonna turutingimustele. Kui oled leidnud sobiva korteri, uuri enne lepingu sõlmimist ka naabrite kohta. Eriti kui eelistad vaikust ja rahu, või on sul endal häälekad hobid, lemmikloomad või lapsed, mistõttu võib hiljem naabritega konflikte tekkida.
     
  3. Võta kontakti erinevate üürileandjatega
    Loo endale valik erinevatest võimalikest üüripakkumistest. Võta kindlasti ka üürileandjaga ühendust, küsi valiku tegemiseks võimalikult palju täpsustavaid küsimusi ja vaata korter hoolikalt üle. Arvesta sellega, et head korterid leiavad kiiresti uued üürnikud.
     
  4. Taustainfo ja lepingu sõlmimine
    Tee võimaluste piires taustakontroll ka üürileandjale. See aitab vältida tulevasi võimalikke konflikte. Üürimisel loe hoolikalt läbi leping ja pöördu küsimuste tekkimisel spetsialisti või maakleri poole.
     
  5. Isikliku vara kaitse ja vastutuskindlustus
    Kui võimalik, kaalu ka kindlustuse sõlmimist. Nii on võimalik ennetada ootamatult tekkivaid kulutusi, kui sinu või üürivara mõne õnnetuse, varguse või su enda süü tõttu hävib.
     
  6. Mõtle läbi, kui kaua sooviksid valitud üürikodus elada
    Kuigi esmane üürileping sõlmitakse enamasti aastaks, tasub kaaluda oma uue kodu asukohta ning muid plusse ja miinuseid ka pikemas plaanis. Mõnel juhul võib pisut kõrgem hind või ühekordsed stardikulud – sealhulgas nii sissemakse kui ka näiteks möbleerimata korteri sisustamine – olla pikaajalise mugava elukorralduse seisukohast mõistlikum valik.

Kulude liike, millega üürimisel arvestada, on kaks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles