MAI KRAFT Kas küberrünnakute hulk on tõusuteel või suudame neid paremini tuvastada?

PM Majandus
Copy
Elisa infoturbejuht Mai Kraft.
Elisa infoturbejuht Mai Kraft. Foto: Elisa

Viimase aasta-kahe jooksul on eestlaste igapäevateemade hulka aina enam kerkinud küberturvalisus – andmelekked, petukõned ja kõik muu, mis valdkonnaga seondub. Elisa infoturbejuht Mai Kraft märgib arvamusloos, et kui üheltpoolt on teadmuse tõusu taga järjest aktiivsem teavitustöö ja suutlikkus erinevaid rünnakuid paremini ära tunda, siis ei ole aina ohtlikumana tunduv küberruum tekkinud vaid mõõtmismetoodika muutumise tõttu.

Küberintsidentide hulk on ka reaalselt tõusuteel. Kuigi mingi osa näilisest kasvust saab omistada sellele, et erinevad asutused ja inimesed suudavad tuvastada juhtumeid, mis jäid varem kahe silma vahele, siis see pole ainus põhjus, miks kõik viimasel ajal kõvasti ohtlikum tundub. Küberruum ongi ohtlikum kui ta varem oli ja ilmselt lähiajal asjad kuigi palju paremaks ei lähe. Rünnakud käivad alati lainetena ja kuigi mingil perioodil võib kõik tunduda taas rahulikum, siis on vältimatu, et mõõn pöördub ühel hetkel taas tõusule.

Viimase aasta-paari tõusutrendile on seejuures võimalik ka üsna lihtsalt süüdlane külge määrata. Koroonaviirus ja sellest alguse saanud majandusraputus, mis tänaseni kestab. Lisades sinna juurde geopoliitilise olukorra, AI arengu ja kõige eelneva koosmõjust tekkinud ebastabiilsuse olemegi välja jõudnud tänasesse punkti. Punkti, kus eestlased peavad iga kuu rinda pistma miljonite ohtudega ning kus andmelekked ja muud intsidendid on saanud vaat, et igapäevaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles