Sõjapidamine annab Venemaa majanduskasvule hoogu juurde (2)

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa sõjamasinate tehas Tatarstanis. Venemaa on suurendanud sõjamasinate ja rakettide tootmist.
Venemaa sõjamasinate tehas Tatarstanis. Venemaa on suurendanud sõjamasinate ja rakettide tootmist. Foto: Foto: Venemaa kaitseministeerium/AP/Scanpix

Enamik lääne analüütikuid hindab, et Vene sise­majan­duse kogutoodang kasvas lõppenud aastal ligi paar protsenti. Riiki valitsev Vladimir Putin väidab aga, et kasv oli suisa 3,5 protsenti.

Putin oli ilmselt oma ennustustes paraku tõele üsna lähedal, kui ta mullu detsembris oma pressikonverentsil majanduskasvu näitajaid tutvustas. Tema teatel ulatus Venemaa sisemajanduse kogutoodang​ (SKT) kasv 2023. aastal kuni 3,5 protsendini, mis teeb lääneriikidele selgelt silmad ette. Kiire kasvu põhjus on aga riigi liikumine sõjamajanduse suunas, mitte inimeste elujärje paranemine.

Sanktsioonid pole Vene majandust kuigivõrd pidurdanud ja eelmise aasta kolmandas kvartalis kasvas idanaabri majandus – kui sealset statistikat uskuda – aastavõrdluses 5,5 protsenti. Eelmisel aastal oli Vene majandus languses vaid esimeses kvartalis, kui SKT vähenes 1,8 protsenti, teises kvartalis jõuti juba ligi viieprotsendilise tõusuni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles