IEA: maailma taastuvenergiamaht suurenes mullu 50 protsendi võrra

Copy
Päikesepark Valga vallas. Pilt on illustratiivne.
Päikesepark Valga vallas. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Maailma lisandus 2023. aastal 50 protsenti taastuvenergiamahtu võrreldes aasta varasemaga, teatas Rahvusvaheline Energiagentuur (IEA) neljapäeval, ennustades samas hüppelist kasvu järgmise viie aasta jooksul.

Detsembris ÜRO kliimatippkohtumisel COP28 Dubais nõustusid ligi 200 riiki esimest korda eesmärgiga loobuda järk-järgult fossiilkütuste kasutamisest.

«Taaskasutatava energia maht, mis lisandus energiasüsteemidesse üle maailma, kasvas 2023. aastal 50 protsenti, ulatudes peaaegu 510 gigavatini, millest päikeseenergia moodustab kolm neljandikku üle maailma lisandunust,» ütles energiajärelevalveamet avalduses.

IEA sõnul leidis suurim kasv aset Hiinas, kus kasutati 2023. aastal päikeseenergiat sama palju kui 2022. aastal kogu maailmas. Tuuleenergia osakaal tõusis aastases võrdluses 66 protsenti.

«Ka taastuvenergia mahu lisandumine Euroopas, Ühendriikides ja Brasiilas tõusis kõigi aegade kõrgeimale tasemele,» öeldakse IAE raportis.

Agentuuri juhi Fatih Biroli sõnul näitab raport, et praeguse poliitika ja turutingimuste korral peaks maailma taastuvenergia maht kasvama 2030. aastaks kaks ja pool korda.

«Sellest ei piisa veel, et saavutada COP28 eesmärk taastuvenergia kolmekordistada, aga me läheneme sellele ja valitsustel on olemas lünga täitmiseks vajalikud tööriistad,» ütles ta.

Birol märkis, et meretuulepargid ja päikesepatareid on odavamad kui uued fossiilkütustel töötavad elektrijaamad ja enamiku riikide olemasolevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles