KINNISVARAJURIST Kas kinnisvara ostjal on õigus nõuda müüjalt puuduste kõrvaldamist?

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Sageli leidub olukordi, kus eluaseme ostmisel ilmnevad varjatud puudused. Pilt on illustratiivne.
Sageli leidub olukordi, kus eluaseme ostmisel ilmnevad varjatud puudused. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik, Postimees

Sageli tuleb ette olukordi, kus ostja ostab mingi vana eluaseme ja siis ilmnevad puudused, millest teda müüja või maakler enne müügilepingu sõlmimist ei teavitanud. Ostja hakkab nõudma, et müüja ehitaks talle uue ahju, vahetaks ära katuse või muud sellist. Kas selline nõue on õigustatud, selgitab kinnisvarajurist Evi Hindpere Facebookis.

Hindpere sõnul on ka riigikohus selgitanud, et vana maja lepingutingimustele vastavuse hindamisel tuleb lähtuda sarnase kasutusotstarbe ja vanusega hoonete tavapärasest ehk keskmisest seisundist. See tähendab, et aastakümneid tagasi ehitatud hoonete puhul ei saa eeldada tänapäevastele ehitusnõuetele või projektdokumentatsioonile vastamist.

Võlaõigusseadusega on kinnisvarajuristi sõnul sätestatud, et ostja võib nõuda müüjalt asja parandamist, kui see on võimalik ja sellega ei põhjustata müüjale, võrreldes teiste õiguskaitsevahenditega, ebamõistlikke kulusid või põhjendamatuid ebamugavusi, arvestades muu hulgas asja väärtust ja puuduse olulisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles