Ekspert: kuidas pensioniks miljon koguda? (3)

Peeter Schamardin
, SEB varahalduse äriarendusjuht
Copy
Peeter Schamardin
Peeter Schamardin Foto: Toomas Huik

Miljon eurot kõlab nagu hoomamatu lotovõit, mis kellelegi sülle ei kuku. Tegelikult ei pea miljoni kogumiseks sugugi raha lotopiletitele kulutama, kirjutab SEB Varahalduse äriarendusjuht Peeter Schamardin.

Olemas on ka lihtsam moodus. Tõsi küll, see võtab rohkem aega ja nõuab enesevalitsust, et kogutud raha mitte ära kulutada. Kui koguda ja investeerida maksimaalne 6+4 protsenti II pensionisambas ja 15 protsenti III sambas, võib pensioniks kokku saada 1,3 miljoni eurone portfell. See arvutus on tehtud eeldusel: keskmine brutokuupalk Harjumaal on 2023. a III kvartalis 2040 eurot, palgakasv aastas 2,5 protsenti, fondi tootlus aastas 5 protsenti, 40 aastat pensionini.

Esimene samm sellel teekonnal on avalduse esitamine, et II pensionisamba sissemakseid suurendada. Kui seni sai inimene ise II sambasse investeerida 2 protsenti brutopalgast ja riik lisas sotsiaalmaksu osa 4 protsenti, tekib nüüd lisaks võimalus oma panust brutopalgast suurendada kas 4 või 6 protsendini, millele lisandub endiselt 4 protsenti sotsiaalmaksuosa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles