Analüütik: hinnatase on viimased kuud püsinud paigal (1)

PM Majandus
Copy
Superministeerium. Ministeeriumite ühishoone.
Superministeerium. Ministeeriumite ühishoone. Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Statistikaameti andmetel langesid hinnad detsembris eelmise kuuga 0,1 protsenti ja aasta varasemaga võrreldes ulatus hinnakasv 4,0 protsendini. Aasta kokkuvõttes tõusid hinnad 9,2 protsenti. Euroalal kiirenes hindade tõus esialgsel hinnangul detsembris 2,9 protsendini.

«Energia- ja toormehindade stabiliseerumine välisturgudel, nende mõjude ülekandumise lõpulejõudmine majandusse, aga ka Eesti nõrk majanduskonjunktuur soosis inflatsiooni kiiret aeglustumist möödunud aastal. Kui veel aasta alguses oli inflatsioon 20 protsendi lähedal, siis detsembrikuine 4 protsenti on kahe ja poole aasta aeglaseim. Sealjuures on hinnad viimased kaheksa kuud püsinud muutumatuna,» märkis rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas ja lisas, et suuresti on selle taga toidu ja energia mõningane odavnemine.

Toidutoorme hinnad olid analüütiku sõnul möödunud aastal välisturgudel langustrendil, lisaks on toiduainetööstuse ja jaekettide kulutaset kärpinud vähenenud kulud energiakandjatele. «Toidu jaehinnad on vaadeldava kaheksa kuu jooksul langenud 2 protsenti, samas nende tegevusalade jõuliselt taastunud kasumlikkus võimaldaks rohkemgi toiduhindu langetada,» märkis Pungas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles