Lenno Uusküla: kaupade hinnalangus on olnud minimaalne, kuigi toorained on odavnenud

BNS
Copy
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõdes, et kuigi tööstuskasv näitab veel kahanemise märke, on töötleva tööstuse väljavaade aasta vaates mõõdukalt optimistlik.
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõdes, et kuigi tööstuskasv näitab veel kahanemise märke, on töötleva tööstuse väljavaade aasta vaates mõõdukalt optimistlik. Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Tarbijahinna indeks langes detsembris võrreldes novembriga 0,1 protsendi võrra, kuid sesoonseid kõikumisi arvestades tõusis 0,1 protsendi võrra - võrreldes kuue kuu taguse ajaga on hinnad praktiliselt samad ehk vaid 0,2 protsendi võrra kõrgemad, märgib Luminor.

«Võrreldes aasta taguse ajaga on hinnad tõusnud nelja protsendi võrra ehk siis praktiliselt kogu see hinnatõus toimus üle-eelmise aasta detsembrist eelmise aasta juunini ning alates juunist on olnud hinnatase stabiilne. Ka sellest esimese poolaasta 3,8 protsendisest hinnatõusust oli peaaegu pool seotud energiatoetusmeetmete lõppemisega aprillikuus. See näitab, et üldist hinnatõusu oli juba eelmisel aastal minimaalselt,» märkis Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.

Eelmise aasta teises pooles kujundas hindu poes oodatav käibemaksu tõus. «Arvatavasti sellepärast on meie hinnatõus eelmise aasta teises pooles olnud kõrgem kui Lätis ja Leedus. Käesoleva aasta esimestel kuudel on jätkuvalt oodata väikest hinnatõusu käibemaksu järk-järgulise lisandumise tõttu hindadesse,» ütles Uusküla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles