Karmen Joller: streigi ajal tuleks koolid ja lasteaiad lahti hoida

BNS
Copy
Perearst dr Karmen Joller.
Perearst dr Karmen Joller. Foto: Madis Veltman

Eesti Aasta Arsti auhinnaga pärjatud perearst Karmen Joller soovitab õpetajate streigi ajal lasteaiad ja koolid siiski lahti hoida, sest on lapsi, kel pole võimalik üksi koju jääda.

Joller meenutab sotsiaalmeedias avaldatud üleskutses õpetajatele, et kui arstid streikisid, siis ei tehtud plaanilist tööd, kuid kiirabi sõitis, EMO-d olid lahti ja perearstikeskused võtsid vastu neid, kelle tervis oodata ei kannatanud.

«Õpetajad, mõelge oma kutsumusele ja oma ametile,» kirjutab Joller. «Te peate tagama laste heaolu. Te ei annaks endale andeks, kui streigi tõttu mõni teie õpilane kannataks. Meil on lapsi, kes ei saa üksi koju jääda. Meil on lapsi, kelle jaoks söök koolis või lasteaias on ainus toit, mida nad päeva jooksul saavad. Meil on lapsi, kellele kool või lasteaed on ainus turvaline koht maailmas. Mis saab lastest, kelle psüühika COVIDi ajal isoleerituse pärast kannatas? Kui arstid streikisid, siis me olime kõik tööl, lihtsalt ei teinud plaanilist tööd. Kiirabi sõitis, EMO-d olid lahti, perearstikeskused võtsid vastu neid, kelle tervis oodata ei kannatanud. Me poleks suutnud inimeste kannatusi ja surma tegevusetult pealt vaadata. See oleks läinud vastuollu meie sügavaima olemusega, meie kutsumusega.»

Joller soovitab mitte ajada streiki segamini puhkusega, liiatigi lapsed ju ei streigi.

«Jätke koolid lasteaiad lahti, tagage laste heaolu ja streikige: ärge õpetage. Viimaks mõelge läbi, kellelt ja mida te nõuate ja miks te täpselt streigite. Ja kas streikimine on see, mis teid sihile viib. Meil arstide hulgas oli omal ajal sel teemal suur arutelu, näiteks paljud perearstikeskused streigist osa ei võtnud,» selgitab ja soovitab Joller.

Samas heidab Joller õpetajatele ette streigikommunikatsiooni. Ta tõdeb, et üsnagi hoolsa meediatarbija pole ta täpselt aru saanud, mida ja kellelt õpetajad küsivad.

«Miinimumpalga tõus? Kui paljud teist saavad ikkagi miinimumpalka ja kui paljusid teist üldse mõjutab miinimumpalga tõus? Äkki te soovite hoopis seda, et töötasu oleks korrektselt kogemuse ja oskuste järgi diferentseeritud, nagu ka HTM ette näeb ja peaksite murega pöörduma hoopis oma tööandja ja KOV-i, mitte ministri poole? Või on teie mureks töökoormus? Linnades on klassid suured ja õpetajal töö ja vastutus teinekord lausa kahe kolmekordne võrreldes väikese maakooli õpetajaga. Peaksite rääkima koolipidajaga. Või on mureks töötingimused? Ruumid kehvasti köetud-ventileeritud, õppevahendid nii kulunud, et teevad õpetamise võimatuks? Kolleegide vahel on pingeid ja koolis vahetuvad töötajad kiiresti? Peaksite rääkima koolipidaja ja oma kooli juhtkonnaga. Või on mureks lapsed ja lapsevanemad, kellega on keeruline toime tulla?» esitab Joller rea küsimusi ja lisab, et siin aitaks pikaajaline ning süsteemne kommunikatsioon avalikkuse suunas, ühiste väärtushinnangute kujundamine.

«Oleme perearstidega seda teinud juba aastaid, võime nõu anda,» pakub Joller konsultatsiooni. «Kõige selle juures kinnitan veelkord, nagu palju kordi varemgi: õpetajaamet on auväärne ja ma pean õpetajatest tohutult lugu. Õpetajad on meie maa sool. Meie, arstid, mõistame seda. Muide tookord me saime oma soovitud palgatõusu. Kokkuvõtteks on streigi ajal oluline välja öelda, mida te täpselt nõuate ja kelle käest. Kõige olulisem aga on see, et streigi ajal oleks tagatud laste turvalisus ja heaolu. Nemad ei pea kannatama täiskasvanute tõttu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles