Ülikõrged elektrihinnad ähvardavad hakata korduma (22)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elektrihinna vaates on Eesti jaoks kõige kriitilisemad just külmad ilmad põhjanaabrite juures. Eriti juhul, kui neil tuul ei puhu.
Elektrihinna vaates on Eesti jaoks kõige kriitilisemad just külmad ilmad põhjanaabrite juures. Eriti juhul, kui neil tuul ei puhu. Foto: Madis Veltman

Ülikõrgete elektrihindade vastu võitlemiseks on tarvis uusi juhitavaid elektrijaamu. Neid ei ole aga kusagilt tulemas, ütleb energiakaupleja Marko Allikson.

Kuigi börsielektri hind tegi reedel Eesti kõigi aegade rekordi, ei olnud uue hinnatipuni jõudmiseks vaja suurt kokkulangevuste jada. Vastupidi, Soome tuumajaamad töötasid täisvõimsusel, Eesti Energia seitsmest põlevkivijaamast oli rivis kuus, tuult jagus. Ometi kerkis päeva keskmine börsihind mõlemal pool Soome lahte 896 euroni megavatt-tunni eest.

Baltic Energy Partnersi juhatuse liikme Marko Alliksoni sõnul tingis Eesti hinnarekordi Soomes valitsenud käre pakane, mis põhjanaabrite elektritarbimise kõrgustesse lennutas. «Reedel oli Soomes-Rootsis viimase 25 aasta kõige külmem ilm,» näitlikustas Allikson.

Kommentaarid (22)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles