LUUBI ALL Kuhu kadus Eesti konkurentsivõime? Kas oma raha päästaks? (29)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Puiduvirnad Võrumaal Varese külas Toftani saeveski õuel. Puidu kõrge hind on üks põhjus, miks Eesti eksport teeb vähikäiku.
Puiduvirnad Võrumaal Varese külas Toftani saeveski õuel. Puidu kõrge hind on üks põhjus, miks Eesti eksport teeb vähikäiku. Foto: Arvo Meeks

Endine pankur Erkki Raasuke ütles nädal tagasi Postimehes, et kui Eestil oleks oma valuuta, tuleks seda majanduse konkurentsivõime taastamiseks märkimisväärselt devalveerida.

«Teoretiseerin siin tühja ega propageeri kuidagi oma valuutat, aga kui meil oleks oma raha, siis ei peaks palk vähenema. Devalveerimisega muutume natuke vaesemaks, aga konkurentsivõimelisemaks ülejäänud maailma suhtes. Meie kaupu ja teenuseid on siis rohkem vaja, praegu napib neile ostjaid, sest oleme liiga kallid,» ütles Raasuke.

Tema eeskujuks on Norra ja Rootsi, kus kroonid on viimaste aastate ühel nõrgemal tasemel ja nende tugevnemist pole niipea oodata.

«Kui meil oleks oma valuuta, siis meie praeguse hinnataseme järgi oleks meie valuuta minu hinnangul 30–40 protsenti liiga kallis,» ütles Raasuke.

Oma valuutat Eestil pole. Õigupoolest polnud ka Eesti kroon valitsuse või keskpanga tahtest lähtuvalt devalveeritav, sest kurss oli jäigalt seotud Saksa margaga. Nagu Raasuke ütles, ei igatse ta taga oma valuutat, küll aga muretseb Eesti ettevõtete konkurentsivõime pärast.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles