Maakler selgitab, millist mõju avaldab käibemaksu tõus kinnisvarale

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Arco Vara
Arco Vara Foto: Arco Vara / Daisy Lappard

1. jaanuaril tõusis Eestis käibemaksumäär seniselt 20 protsendilt 22-le. Käibemaks on tarbimismaks, mis lisatakse toodete ja teenuste hinnale. Üheks sektoriks, kus käibemaksu tõus võib eriliselt tunda anda, on kinnisvaraturg. Millist mõju avaldab käibemaksu tõus kinnisvaraturule, selgib Arco Vara maakler Annabel Saksing.

Kõige otsesem mõju tuleb maakleri sõnul ehitussektorist, kus suurem käibemaks suurendab ehituskulusid ja tõstab seeläbi uusarenduste hindu. Kuidas see omakorda mõjutab tarbijate võimet soetada kinnisvara? «Esiteks peame mõistma, et käibemaks on osa kinnisvara soetamise kogumaksumusest. Kui käibemaksu määr tõuseb, siis suureneb automaatselt ka kinnisvara soetamishind. See võib omakorda vähendada nõudlust kinnisvaraturul, eriti kui tarbijakindlus on halvenenud ning paljud leibkonnad on olnud sunnitud oma eelarveid kokku tõmbama,» märkis Arco Vara maakler.

Ehitusettevõtjad seisavad Saksingu sõnul samuti silmitsi väljakutsetega, kuna ehituskulud kasvavad. «See võib viia olukorrani, kus arendajad peavad kaaluma hindade tõstmist, et mitte jääda kahjumisse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles