EKSPERT SELGITAB Kas kodulaenu taotlemiseks peab olema katseaeg läbitud?

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Kodulaen
Kodulaen Foto: Sander Ilvest, Postimees

Laenutaotlusega koos esitatakse pangale muu hulgas arvelduskonto kuue kuu väljavõte. Lisaks maksekäitumisele hindab pank selle alusel sissetuleku regulaarsust ning soovib veenduda, kas laenu taotlev inimene on katseaja läbinud. Kuidas aga käituda olukorras, kus unistuste kodust lahutab laenutaotlejat väga lühike periood, selgitab Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Pangakonto kuue kuu väljavõte annab pangale ülevaate kliendi finantskäitumise mustritest, sissetulekust ning olemasolevatest kohustustest. Samuti peegeldab see reeglina, kas laenutaotleja on katseaja läbinud või mitte. «Kui pärast neljandat kuud järgneb ka viies sissetulek samalt tööandjalt, siis võib eeldada, et katseaeg on edukalt läbitud ning inimese sissetulek jätkub sarnase regulaarsusega,» ütleb Rebane.

Kuna seaduse järgi on katseaja maksimaalne pikkus neli kuud, võiks laenutaotlusega oodata selle ajani, mil laenutaotlejal on kindlustunne töökoha osas olemas. «Enne laenu võtmist peab iga inimene ise tunnetama, et see punkt, kus hetkel oma elus ollakse, oleks piisavalt turvaline ning aitab tulevikus ka kodulaenu teenindada,» paneb Rebane südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles