Uusküla: töötleva tööstuse väljavaade on jätkuvalt tume

PM Majandus
Copy
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõdes, et kuigi tööstuskasv näitab veel kahanemise märke, on töötleva tööstuse väljavaade aasta vaates mõõdukalt optimistlik.
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõdes, et kuigi tööstuskasv näitab veel kahanemise märke, on töötleva tööstuse väljavaade aasta vaates mõõdukalt optimistlik. Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul pakub novembri tööstustoodangu maht veidi lohutust ja annab veidi lootust.

Eelmise aasta novembri töötleva tööstuse toodangu indeks ületas ökonomisti sõnul paari eelneva kuu toodangut pea 3 protsendi võrra. «Eelnevate kuude tase oli aga paraku olnud meie enam kui viimase viie aasta negatiivne rekord, kui kõrvale jätta koroonaperioodist paar kuud. Mahud on jätkuvalt samad, mis olid 2018. aastal.»

«Võrreldes eelmise aastaga on mahud pea 6 protsenti väiksemad. Langemas on endiselt Venemaa- ja Rootsi-suunaline kaubandus, mis väljendub Eestis eelkõige puidu- ja metallitoodete tootmises. Jätkuvalt on tipust, mis saabus 2022. aasta aprillis, lausa 19 protsenti puudu. Kuna langus on kestnud nüüd juba enam kui poolteist aastat, on sisemised reservid hakanud kahanema ja võime hoida töötajaid palgal samuti kehvem,» märkis Uusküla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles