Kodulaenu lepingute arv tegi detsembris suure tõusu

BNS
Copy
Kodulaenude võtmine kasvab taas.
Kodulaenude võtmine kasvab taas. Foto: Sander Ilvest, Postimees

Bigbanki kodulaenude portfelli statistika järgi sõlmiti detsembris pea kaks korda rohkem kodulaenu lepinguid kui aasta varem samal perioodil ning ligikaudu kümnendiku enam kui eelneval kuul, samas keskmine laenusumma on endiselt veidi üle 100 000 euro.

Bigbanki Eesti juhil Jonna Pechteril täitus detsembris prognoos, mille järgi koduostjate viimase paari kuu kõrge laenude taotlemise aktiivsus otsis tehinguteks õiget hetke. «Pärast väikest hoovõttu oli tegemist korraliku lõikuskuuga. Lisaks oli terendava käibemaksutõusu eel tehingusse jõudmine just uute korterite puhul selgelt nii arendajate kui ostjate ühine huvi, mis väljendus ka täiendavates soodustustes ja kiires lepingusse liikumises,» selgitas Pechter pressiteates.

«Aasta lõpp on paljude silmis sümboolne aeg oluliste otsuste tegemiseks ja nii on detsember mitmel varasemalgi aastal olnud väga tehinguterohke. Samas täpselt aasta tagasi oli tegemist just eriti kehva kuuga, mil euribor oli juba ära teinud kiire tõusu, kuid kinnisvarahinnad olid endiselt tipus ja inimesed uue olukorraga veel harjunud ei olnud,» meenutas ta.

Laenutaotlusi esitati detsembris ligikaudu viiendiku võrra vähem, mis on pühadeperioodil pigem tavapärane trend. «Inimeste ostuhuvi ja tehingujulgus on kogu sügise kasvanud, aga samas on mingist üldisest uuest tõusust veel vara rääkida,» nentis Bigbanki juht.

Tema sõnul võib inimesi küll veidi ettevaatlikumaks muuta viimase kuu jooksul mitmete analüütikute suust kõlanud hoiatus Eesti majanduse kehvadest väljavaadetest alanud aastal, kuid uue kodu ostmise plaane selle pärast veel pooleli ei jäeta. «Levinud arusaama järgi võib investeeringuteks olla häid ja halbu aegu, aga päris oma kodu ostmiseks on alati õige aeg,» arvab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles