Briti börsifirmade juhtide ülikõrged palgad ärritavad töötajate ametiühinguid

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Londoni börsiindeksi FTSE 100 ettevõte juhid on juba selle aasta esimeste päevadega teeninud rohkem raha, kui keskmist palka teeniv tööinimene aasta jooksul. Briti ametiühingud pole olukorraga rahul, kirjutab USA finantsuudiste portaal CNBC.

FTSE 100 on Londoni börsi indeks, mis jälgib börsi turuväärtuselt 100 suurema ettevõtte aktsiate hindu.

FTSE 100 tegevjuhi aastapalk on 3,81 miljonit naela (4,38 miljonit eurot), mis on 109 korda suurem Ühendkuningriigis keskmist palka teeniva inimese mediaanpalgast, kes teenib 34 963 naela (40 536 eurot) aastas, teatas Briti ametiühingute ühendus. Nende arvutuste kohaselt on FTSE fondis olevate firmade tegevjuhid juba aasta esimeste päevadega teeninud rohkem, kui keskmine palgaga töötaja aasta jooksul.

Mediaanpalk on töötasu, millest pooled töötajad teenivad vähem ja pooled rohkem. Eestis on mediaanpalka teeniva töötaja aastapalk 18 000 eurot.

FTSE 100 juhtide palgad on tõusnud alates eelmise aasta märtsist keskmiselt üheksa protsenti, kuid tavatöötajate keskmine palgatõus on olnud kuus protsenti.

Londoni börsi tegevjuht Julia Hoggett teatas läinud aasta mais, et tippjuhtide palgatase on liiga madal ja see ohustab Ühendkuningriigi võimet meelitada ligi ja hoida kodumaiseid ja rahvusvahelisi talente, mis omakorda seob ohtu riigi majanduse arengu. Kuid Briti ametiühingute hinnangul on palkade erinevused Briti ühiskonnas juba praegu liiga suured ning valitsus peaks hakkama tegelema ebavõrdsuse teemaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles