Millised olid eestlaste seas populaarsemad aktsiad Lightyearis?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti maaklerfirma Lightyear asutajad Martin Sokk ja Mihkel Aamer.
Eesti maaklerfirma Lightyear asutajad Martin Sokk ja Mihkel Aamer. Foto: Sander Ilvest, Postimees

Lightyearil oli mullu rekordiline investeerimisaktiivuses. Hallatavate varade (assets under management) igakuine keskmine kasvumaht 20 protsenti näitab selgelt, et eurooplaste huvi investeerimise vastu on suur isegi keerulistes majandustingimustes. Aasta jooksul kasvas platvormil sooritatud annualiseeritud väärtpaberite tehingumaht miljardi euroni. Lisaks suurendas Lightyear oma tiimi 45 protsendi võrra, lansseeris 8 uut toodet ning tuli turule kahes uues riigis, teatas ettevõte.

Võtmetähtsusega oli eelmisel aastal raha väärtuse tõus. Euroopa Keskpank jõudis septembris kümnenda järjestikuse baasintressimäära tõstmiseni, mis viis eurooplased aktiivselt otsima võimalusi teenimaks tulu oma seisva raha pealt. See trend kajastub selgelt ka Lightyeari klientide portfellides. Kui 2022. aastal oli 19 protsenti keskmisest Eesti kasutaja portfellist raha, siis 2023. aasta lõpuks oli see näitaja tõusnud 34 protsendi peale. Lightyear pakub kasutajatele investeerimata eurodelt 3,25 protsenti (keskpanga baasintressimäär – 0,75 protsenti) intressi, säilitades samal ajal raha likviidsust.

Alternatiivse intressi teenimise võimalusena lansseeris Lightyear 2023. aastal Eestis ainsana madalate vahendustasudega BlackRocki rahaturufondid, mis täna pakuvad 3,99 protsendist brutotootlust (iga päev muutuv). Rahaturufonde on likviidsusjuhtimise eesmärgil eriti agaralt kasutama hakanud kohalikud ettevõtted — enam kui ühe omanikuga ettevõtete varadest platvormil on 56 protsenti investeeritud just rahaturufondidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles