Mario Kadastik: elektriautol ei ole talvel käivitumisega mingeid probleeme (18)

PM Majandus
Copy
Elektriautod Hiina tehases. Pilt on illustratiivne.
Elektriautod Hiina tehases. Pilt on illustratiivne. Foto: Fang Zhe / ZUMA Press / Scanpix

Riigikogu liige Mario Kadastik avaldab sotsiaalmeedias imestust, kui palju käimasoleval külmaperioodil elektriautode pärast muret tuntakse. Tema hinnangul ei ole elektriautodega praegu rohkem probleeme kui klassikaliste sõiduautodega. Postimees avaldab Kadastiku Facebooki postituse täismahus.

Täna kütavad kõik mõnuga jagada sotsiaalmeedias postitusi ja isegi Delfi on viitsinud uudise teha sellest, kui paar inimest elektriautode grupis oma muret kurtsid suvalise paari probleemi pärast.

Praktikas on siiski nii, et elektriautol ei ole talvel käivitumisega mingeid probleeme, kuna ei ole mingeid vedelikke liigutada ja akudest voolu saab. Kui on mingeid probleeme, on need tavapärased asjad, mis kõigil autodel esinevad. Eks suure külmaga võivad lingid, luugid, tihendid ikka kinni külmuda ja seal pole vahet, mis ajamiga auto on. Samuti on krõbe külm potentsiaalselt probleemiks ka 12V-akule ,mis enamasti ka krõbeda külmaga üheks juurpõhjuseks on, miks ka diisli- ja bensiiniautod käima ei lähe ning kui 12V-aku on kutu, on seda ka elektriauto, kuna juhtelektroonikal pole toidet. Selles osas võiks küll CyberTruck olla uue lahendusega, millel 48V-süsteem kasutusel.

Loomulikult väheneb külmaga sõiduulatus (teeb seda ka bensuka puhul, mis samuti on suurema kütusekuluga) seda nii auto enda kütte kui ka akude kütte puhul. Aga kui me räägime 400–600 km suvistest läbisõitudest, siis 250–400 km talvel endiselt eriti ei morjenda 99 protsendi sõitude korral.

Ehk siis vähem paanikat, kuna Eestis on tuhandeid elektriautosid ja kui mingil krõbedal talvehommikul neist paar probleemidega oli, siis ei saa sellest järeldada, et kõik on. Sama, nagu paari mitte käivituva diisli järgi ei hakkaks ju kõik järeldama, et ükski neist sõitmiseks ei kõlba.

Olen 10 aastat sõitnud elektrikatega ning kui õues on krõbe -30 C või madalam on pigem just mõnus sooja elektriautosse istuda, mis alati sõidab, mitte mõelda, kas mu sisepõlemismootoriga auto käima läheb või mitte.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles