Uuring: maksutõus ajab paljud eestimaalased Lätti ostlema (2)

PM Majandus
Copy
Alkoholi ostmine Eesti-Läti piiril. Pilt on illustratiivne.
Alkoholi ostmine Eesti-Läti piiril. Pilt on illustratiivne. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

1. jaanuarist tõusis Eestis käibemaksumäär senise 20 protsendi asemel 22 protsendini. Citadele pank uuris, kas käibemaksu tõusu tõttu plaanivad eestimaalased nüüd varasemast enam naaberriikidesse ostlema minna.

Ligi pooled ehk 47 protsenti vastanutest tunnistasid, pole selle peale mõelnud. Nendest, kes selle küsimuse üle juurelnud olid, vastas 59 protsenti, et ei plaani naaberriikidesse käibemaksu tõusu tõttu ostlema minna, samas on 41 protsenti vastanutest plaani juba valmis mõelnud.

Neist, kes käibemaksu tõusule mõeldes hakkasid naaberriikides ostlemise peale mõtlema, plaanib Soomet külastada kaks protsenti, Lätit 21 ning nii Soomet kui ka Lätit 18 protsenti. Lätti osturetkele minejate seas on kaks korda rohkem mehi kui naisi.

Valgamaal läheb liiklus tihedaks

Selgub, et Valgamaa inimestel läheb uuel aastal tihedaks üle piiri käimiseks, sest ligi kaks kolmandikku sealsetest elanikest plaanib Lätti ostlema minna. Valgamaale järgnevad Rapla- ja Pärnumaa elanikud, kellest ligi kolmandik plaanib varasemast enam Lätti ostlema minna. Harjumaa inimestest kaalub varasemast enam Soomes ja Lätis ostlemist 29 protsenti ning Tartumaal 20 protsenti.

«Käibemaksu tõusu tõttu Eestis hinnad õige pisut kerkivad ja Lätti ostlema minek võib tunduda ahvatlev, kuid võttes arvesse nii kütusekulu kui ka väljas söömist, ei pruugi see enam ära tasuda,» kommenteeris Citadele jaepanganduse juht Marina Hakiainen ja lisas: «Kindlasti saab ka kohalike sooduskampaaniate ajal raha ja aega säästa.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles