Postimehe majandusprognoos Algas kasvava tööpuuduse aasta (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Elektri keskmine hind oli eelmisel aastal prognoositust enam kui poole odavam.
Elektri keskmine hind oli eelmisel aastal prognoositust enam kui poole odavam. Foto: Tairo Lutter

Aasta tagasi olid analüüsid üllatavalt optimistlikud. Postimehe suures majandusprognoosis osalenud ennustasid lõppenud aasta (täpsemalt üheksa kuu keskmiseks) majanduslanguseks 0,6 protsenti, tegelik langus oli 3,1 protsenti. Nii suurt majanduslangust ei oodanud mitte keegi.

Kõige pessimistlikum ehk tõele kõige lähemal oli Luminor, kes prognoosis kaheprotsendilist majanduslangust, aga LHV ja SEB analüütikud ootasid lõppenud aastalt isegi väikest majanduskasvu.

Ilmselt oli optimismi põhjuseks majanduse ülikiire taastumine koroonapandeemiast ning asjaolu, et Venemaa suuremahuline kallaletung Ukrainale ja energiakriis jätsid 2022. aastale kardetust väiksema jälje.

Alanud aastaks ootavad analüütikud nullilähedast majanduskasvu või langust. Erakordse pessimismiga paistab silma konjunktuuriinstituut, kes prognoosib majanduslanguseks tervelt 5,2 protsenti. Väikest langust prognoosivad järgnevaks üheksaks kuuks veel Swedbank, Bigbank ja LHV. Luminori ja rahandusministeeriumi analüütikud ennustavad majandusele nullkasvu ning Postimees ja Redgate väikest kasvu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles