GRAAFIK Tallinna börsil oli kahvatu aasta, muu maailma börsid valdavalt õitsesid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Lõuna-Koreas nähakse börsile pulli vedamisega vaeva, et tuleks hea börsiaasta. 2023. aasta tulemuseks oli seal 18,7-protsendine aktsiaturu kallinemine.
Lõuna-Koreas nähakse börsile pulli vedamisega vaeva, et tuleks hea börsiaasta. 2023. aasta tulemuseks oli seal 18,7-protsendine aktsiaturu kallinemine. Foto: AFP/SCANPIX

Maailma aktsiaturgude kohta 2023. aastal võib kasutada ülivõrdeid. Kahjuks ei käi see Eesti kohta, kuigi börsindeks vedas end vähemalt 0,1 protsendiga plussi. Asi seegi.

Maailma kahe suurema tõusja kohta võib öelda, et eks inflatsioon ja valuuta kukkumine tegi oma töö. Argentina aktsiaturg tõusis aastaga 360 protsenti, Venezuela 176 protsenti. Aktsiate tootlused on omas vääringus. Üllatavalt võib leida kolmandalt kohalt Euroopa Liidu maa Küprose, mille aktsiaturg kallines aastaga ligi 52 protsenti. Sellele aktsiaturule on Eesti investoril raske ligi pääseda, rääkimata kahest esimesest turust, mis on puhas eksootika.

Hoopis teine teema oli Nasdaq, mis kerkis 43,4 protsenti, millega saadi koht maailma esikümnes. Ega ka teistel USA peamistel aktsiaindeksitel ei läinud kehvasti. S&P 500 indeks kallines 24,2 ja Dow Jonesi tööstuskeskmine 13,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles