Patendiamet selgitab, miks ei tohiks Miki-Hiire kaubamärki kohe kasutada

PM Majandus
Copy
Patendiamet
Patendiamet Foto: Patendiamet

Mari-Epp Tirkkonen, patendiameti kaubamärgiosakonna peaekspert, selgitab, miks ei tohiks Miki-Hiire tegelaskuju, mille autoriõigused saavad läbi 1. janauaril, siiski kohe kasutama asuda.

«Esiteks, autoriõiguse lõppemine puudutab vaid Miki-Hiire algset tegelaskuju. Kuna Disney on Mikit pidevalt kaasajastanud, ei kujuta vana, pika nina ja hiiresabaga versiooni sattumine avalikku omandisse endast ettevõtte jaoks kuigi suurt probleemi. Kuni Disney jätkab Miki-Hiire ja oma teiste tegelaskujude muutmist ja kaasajastamist, omandab ettevõte neile ka üha uue autoriõiguse. Seega tuleb olla äärmiselt tähelepanelik Miki-Hiire uuemate versioonide kasutamisel ja kopeerimisel,» nentis Tirkkonen.

Tegelikult ei ole mõistlik Tirkkoneni sõnul tormata ka Aurulaeva-Miki kasutamiselt kohe kasu lõikama, sest tegu võib olla juriidilise lõksuga. «Nimelt ei ole autoriõigus suurkorporatsiooni ainus viis oma õigusi kaitsta. Disney on oma tööstusomandit üks aktiivsemalt kaitsvaid ettevõtteid maailmas, kellel on üle kuue tuhande kehtiva kaubamärgi kogu maailmas, sh Euroopa Liidus. Muu hulgas on Disney kaitsnud kaubamärgina eri versioone Miki-Hiire tegelaskujust ja kaubamärgistatud on ka Miki-Hiire kõne all olev algne tegelaskuju,» märkis ta ja lisas, et seega võib igaüks, kes proovib antud figuuri kaubandustegevuses kasutada, olla Disney ees potentsiaalselt vastutav kaubamärgiõiguse rikkumise tõttu, kuigi autoriõigus tegelaskujule on aegunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles