Swedbanki investeerimisideed 2024. aastaks: kas Rootsi kroon tuleb rongi alt välja?

Copy
Swedbank soovitab investoritel hoida pilk peal peksupoisil Rootsi kroonil.
Swedbank soovitab investoritel hoida pilk peal peksupoisil Rootsi kroonil. Foto: Reuters/ScanPix

Ajalehtede pealkirju sirvides ei paista peagi lõppeva aasta kohta midagi roosilist – sõjad, inflatsioon, pankrotid, võlaprobleemid ja kerkivad intressid. Ent mida näitavad numbrid finantsturgudel ja millega tasub investoril arvestada peagi algaval 2024. aastal, küsib Swedbanki investeeringute strateeg Tarmo Tanilas.

Numbrite maagilisse maailma sukeldudes avaneb möödunud aastast siiski märksa positiivsem pilt. USA laiapõhjaline aktsiaindeks SP500 on jooksva aasta esimese kümne kuuga eurodes mõõdetuna pisut enam kui 12 protsenti plusspoolel ning tehnoloogiaindeks Nasdaq on investorite vara sama perioodi jooksul veerandi võrra kasvatanud. Viimase viie aasta jooksul on USA indeksite kasv olnud vastavalt 80,1 protsenti ja 96,8 protsenti.

Euroopa aktsiaturgude lipulaevad on sel aastal olnud Ungari 33,3-protsendise, Poola 30,8-protsendise ja Itaalia 21,8-protsendise kasvuga (viimase viie aasta tootlused vastavalt 28 protsenti, 26,1 protsenti ja 63 protsenti). Kehvasti on läinud Skandinaavia riikidel eesotsas Soomega, kelle miinus on 11 protsendi lähedal. Eestil on läinud pisut paremini oma 1,1-protsendise kasvuga, kuid Põhjamaade majanduste nõrkus on ka eestlaste elustandardi languse peamine põhjus. Hoolimata Soome ja Eesti nõrkusest 2023. aastal, on nende turgude viimase viie aasta tootlused olnud vastavalt 20,1 protsenti ja 51,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles