Tallinna börsil lasti aastal raisku minna

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Lõppeva börsiaasta kõige olulisem sündmus oli Infortari börsileminek. Pidulikku börsikella helistavad ettevõtte juhatuse esimees Ain Hanschmidt ja tegevjuht Martti Talgre. 
Lõppeva börsiaasta kõige olulisem sündmus oli Infortari börsileminek. Pidulikku börsikella helistavad ettevõtte juhatuse esimees Ain Hanschmidt ja tegevjuht Martti Talgre. Foto: Mihkel Maripuu

Ehkki Tallinna börsil ja selle alternatiivturul First North oli sel aastal kaks aktsiate esmapakkumist ning mitu võlakirjade emissiooni, võib üldistavalt öelda, et ei toimunud suurt mitte midagi – vähemalt midagi investoritele rõõmustavat.

Lõppeva börsiaasta kõige olulisem sündmus oli investeerimisettevõtte Infortar aktsiate avalik esmapakkumine (IPO) detsembri alguses. Ehkki majandusuudiste portaal Äripäev kuulutas Infortari juhatuse esimehe ja ühe suuromaniku Ain Hanschmidti aasta ettevõtjaks, ei olnud IPO nii edukas, kui oleks võinud loota.

Aktsiate pakkumine märgiti täis, aga seda ainult tänu siseringi ehk suuromanike ja juhtkonna innukale osalemisele. Insaidereid arvesse võtmata jäi emissioon täis märkimata. Tegemist oli omapärase IPOga, sest reeglina – ning see on ka loogiline – on senised omanikud IPO ajal müüjate poolel (kui lisaks uute aktsiate emiteerimisele müüakse ka olemasolevaid aktsiaid), sest see võimaldab senistel aktsionäridel varem paberil olnud jõukuse reaalseks rahaks konverteerida. Infortari suuromanikud aga hoopis ostsid aktsiaid juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles