Kinnisvaraeksperdid paljastavad: mis järgmisel aastal kinnisvaraturul juhtuma hakkab

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?
Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg? Foto: Shutterstock

Eluaseme ostmine laenuga on muutunud tänavu euribori tõusu tõttu paljudele üle jõu käivaks. Uusarenduste müük on saanud tagasilöögi, kuid nõudluse vähenemine pole kinnisvara hindu märkimisväärselt langetanud. Kinnisvara24 tegevjuht Urmas Uibomäe ja Arco Vara analüütik Mihkel Eliste selgitavad, kas eluasemeturg käis põhjas ära ja kas olukord hakkab uuel aastal stabiliseeruma.

«Kui hinnata kinnisvaraturgu müügitehingute arvu järgi, ei ole aasta lõpuks põhi veel käes,» ütles Eliste. Ta põhjendas, et uute korterite võrdlemisi tagasihoidlik broneerimistempo jõuab asjaõiguslepingutesse suuresti alles 2024. aastal ning tänavust kukkumist ei suuda kompenseerida ka mõningane kasvutrend korterite järelturul. Näiteks Tallinnas vähenes tänavu uute korterite broneerimine pandeemiaeelse tippajaga võrreldes ligi 75 protsenti. Samas järelturuaktiivsus kukkus aastases võrdluses kõigest 15 protsenti.

Kinnisvara24 statistika põhjal on pakkumiste arv aastaga kasvanud 10 protsenti. «Üle pika aja on uusarenduste korteritest tekkinud laojäägid,» tõdes Uibomäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles