Analüüs Raha hinna kasv tõi tänavu juurde rahatarkust

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Marko Saarm

Bigbanki Eesti juhi Jonna Pechteri sõnul tõi euribori kiire tõus kaasa ühe positiivse trendi – koos raha hinna kasvuga tuli juurde ka üksjagu rahatarkust ja oskust oma pere eelarvet paremini planeerida.

«Aasta 2023 võime julgelt ümber nimetada euribori aastaks, sest kõigi kaupade ja teenuste kõrval läks kalliks ka raha ise ja see tõi Eesti perede eelarvesse mitu olulist muutust,» märkis Pechter.

Ta nentis, et iga kodulaenu omaniku rahakotti tekkis euribori kasvades paratamatult auk. «Näiteks 2022. aastal 0-protsendise euribori ajal 600-eurose kodulaenu maksega perel tuli nüüd sama laenu eest tasuda 980 eurot. Vahe on tuntav ning ainuke õrn lohutus on see, et uuel aastal peaks see number taas tasapisi väiksemaks muutuma,» ütles Pechter.

Ka uue kodu ostjatel läks elu keerulisemaks. «Samaväärse sissetuleku juures langes inimese laenuvõimekus tuntavalt. Kui aasta algul sai 3000-eurose sissetulekuga pere kodulaenu maksimaalselt 235 000 eurot, siis aasta lõpu neljaprotsendise euribori juures oleks see vaid 205 000 eurot,» tõi ta näite.

Samas tekkis raha hinna kasvades palju uusi võimalusi nende jaoks, kel oli kogunenud sääste. «Veel poolteist aastat tagasi pakkusid suurpangad tähtajalise hoiuse eest intressiks ümmargust nulli, kuid väiksemate pankade häälekas surve tõi muutuse kogu turul. Kohati juba kuni viie protsendini küündinud aastaintressi me uuel aastal samas pigem ei näe ja kel veel vaba raha hästi turvalist paigutamist otsib, siis just täna võib ka 4,5 protsendi jaoks olla viimane päev,» prognoosis ta.

Kolmas oluline muutus oli tema sõnul võlakirjade populaarsuse hüppeline tõus ja suhteliselt kõrged intressid. «Teist nii head aastat me niipea ei näe ja juba paari aasta pärast meenutatakse 2023. aastat, mil pankade võlakirjade eest pakuti 8-protsendist aastaintressi või enamgi, suure kadedusega,» on Pechter veendunud.

Kuigi paljude perede jaoks on viimase aasta muutused tähendanud raskeid otsuseid ja loobumisi, usub Pechter, et järgmisel aastal euribor langeb ja kodulaenuga läheb elu kergemaks. Samas paneb uuest aastast jõustuv maksutõus aga pere eelarvele uue surve peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles