Luminor: finantsturgudel oli ootamatult hea aasta

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luminori privaatpanganduse juht Kalle Kose peab finantsvabaduse saavutamisest tähtsamaks finantsmugavust.
Luminori privaatpanganduse juht Kalle Kose peab finantsvabaduse saavutamisest tähtsamaks finantsmugavust. Foto: Taavi Sepp, Postimees

Seda, millised märksõnad jäävad iseloomustama 2023. aastat finantsturgudel ja missugused trendid tõotavad jätkuda ka uuel aastaringil, räägib lahti Luminori privaatpanganduse varahaldur Kalle Kose.

Vaatamata suurtele meeleolukõikumistele, võib Kalle Kose sõnul 2023. aastat pidada turgudel võrdlemisi heade tulemustega aastaks. Kui veel mõni aeg tagasi võinuks seda öelda vaid aktsiaturgude kohta, siis alates novembri algusest on positiivsed uudised võimalike intressilangetuste kohta toetanud ka võlakirjaturge ning toonud kaasa loodetud taastumise. «Nüüdseks on nii konservatiivne kui ka aktsiainvestor aasta kokkuvõttes päris heas seisus ja jääb üle loota, et võlakirjad on taastanud oma täieõigusliku riskivähendamise instrumendi staatuse,» ütles Kose.

Lõppev aastaring algas aga kartusega, et USA majandus liigub agressiivse intresside tõusu tõttu paratamatu languse suunas. «Kui ajalooliselt on Föderaalreservi intresside tõstmistsüklile pea alati järgnenud USAs majanduslangus, siis kolmanda kvartali 4,9-protsendiline majanduskasv tõendab, et vähemalt praegu on asi langusest veel kaugel. Kuigi on veel vara hõisata, siis nüüdseks on tekkinud usk, et USA majandus võib läbida pehme maandumise,» rääkis Kose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles