Vene kopeerijad täidavad agaralt lääne kaubamärkide lahkumisel tekkinud turuauke

Erkki Erilaid
Copy
Rootslaste uhkuse IKEA koha idanaabri turul on hõivanud Swed House. Ka nende kauplustes käib sarnane ostumöll nagu varem IKEAs.
Rootslaste uhkuse IKEA koha idanaabri turul on hõivanud Swed House. Ka nende kauplustes käib sarnane ostumöll nagu varem IKEAs. Foto: SERGEI ILNITSKY

Venelased kopeerivad pea kõike alates IKEAst ja Zarast kuni McDonald’si ja Starbucksini. Sarnase disaini ja nimetusega kaupadega asendatakse üha hoogsamalt agressorriigist lahkunud lääne päritolu ettevõtete toodangut.

Näiteks on IKEA koha idanaabri turul hõivanud Swed House. Valgevene ettevõtja Murat Shagylydzhovi Skandinaavia stiilis kodutarvete bränd on üks paljudest kohalikest ettevõtetest, mis tegutses Rootsi mööblihiiu varjus juba alates 2021. aastast, kuid nüüd laienetakse kiiresti, kirjutas Financial Times.

«Meie esialgne idee oli avada väiksem kodusisuse kauplus,» ütles Shagylydzhov. Kui aga Putini täiemahuline sissetung Ukrainasse eelmisel aastal ajendas sadu rahvusvahelisi ettevõtteid Venemaa turult lahkuma, siis kasutas ettevõtja kiiresti olukorra ära. «Tekkis ilmselt elus ainulaadne võimalus äri plahvatuslikult laiendada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles