Puumarket: ehituspuidu hind võib uuel aastal tõusta

BNS
Copy
Puumarketi ladu.


Fotol: Puumarketi poe uus asukoht
Foto:Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja
Puumarketi ladu. Fotol: Puumarketi poe uus asukoht Foto:Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum / Scanpix

Puidu jaemüüja Puumarketi juht Toomas Tauk ütles, et ehituspuidu hind on võrreldes mullusega ligi poole soodsam, kuid tootjad on mahtusid vähendanud, mistõttu võib aasta alguses oodata väike hinnatõus.

Tauk lisas, et kohalike ning eriti Skandinaavia ehitusmahtude vähenemise tõttu on puidu hind aastatagusest ligi 50 protsenti soodsam. «Puit liikus terve aasta üldisele inflatsioonile täiesti vastupidises suunas ja jäi suvel pidama. Kui viimane pool aastat oli turul selgelt puidu ülepakkumine, siis praeguseks on tootmismahtusid vähendatud ja paistab, et hinnapõhi on kas käes või käis hind sügisel põhjas ära,» rääkis Tauk.

Praegu prognoosivad puidutootjad esimeseks kvartaliks 5–10 protsenti muutust, kuid suuremat hinnatõusu pole järgmiseks pooleks aastaks ette näha. Ka üldehitusmaterjalide hinnad langesid viimase aastaga ning ka selles sektoris suuremat hinnatõusu ei paista, lisas Tauk.

Soodsaim aeg ehitamiseks

Puumarketi juhi sõnul hoiavad suured materjalitootjad oma tehased lahti, mahtusid korrigeeritakse vastavalt nõudlusele ning oodatakse uut majanduse tõusutsüklit.

«Ehitusturul käib terav hinnavõitlus ning kasumimarginaalid on langenud, mistõttu on tellija jaoks praegu üle aastate soodsaim aeg ehitamiseks. Materjalide saadavus ja hinnad on head ning ehitajad paindlikud. Alustasime ka ise just samal põhjusel sügisel oma Männiku müügiesinduse ümberehitustöödega,» rääkis Tauk.

«Pankade prognooside kohaselt peaks euribor järgmisel aastal langema 2,5–3 protsendi peale. Oma analüüsides arvestame, et koos euribori vähenemise ja tarbijakindluse taastumisega hakkavad ehitusmahud ja nõudlus järgmise aasta keskelt ülespoole minema,» lisas Tauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles