Konkurentsiamet: Elektrilevi ettepanek tõstaks võrgutasu 2,5 korda (9)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Elektrilevi.
Elektrilevi. Foto: Eero Vabamägi

Elektrilevi juht käis ETV «Esimeses stuudios» välja idee muuta võrgutasude hinnastamist selliselt, et investeeringuteks mõeldud osa kajastuks tariifis edaspidi jaotusvõrgu asendusväärtuse, mitte jääkväärtuse alusel. Konkurentsiameti hinnangul tooks selline muudatus kaasa minimaalselt 2,5-kordse võrgutasude tõusu.

Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm rääkis ERRile, et ettevõttel oleks soov investeerida võrku senisest enam, kuid praegune jääkväärtusel põhinev tariifimetoodika ja võrgu 40-aastane amortisatsiooniaeg võimaldab igal aastal investeeringuteks suunata ühe neljakümnendiku ettevõtte põhivarade väärtusest.

«Probleem on aga selles, et ajas hinnad kasvavad ja 40 aastat tagasi soetatud trafo asendamine on täna kordades kallim,» rääkis Härm, lisades, et kui võtta varade indekseerimisel aluseks näiteks 2000. aasta, võiks praegune tariif olla tänase 4,11 sendi asemel umbes viis senti kilovatt-tunni eest. 

Konkurentsiameti regulatsiooniteenistuse juhataja Külli Haab tõi aga välja, et kui võtta hinnaarvutuse aluseks võrgu asendusväärtus tänavuse aasta seisuga, tõuseks võrgutasu tarbija jaoks märkimisväärselt: «Seejuures on oluline arvestada asjaoluga, et nimetatud muudatus tooks kaasa minimaalselt ligi 2,5-kordse võrgutasude tõusu,» tõdes Haab.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles