FI: Eesti finantssektoris ei ole kohta postkastettevõtetel

PM Majandus
Copy
Finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer.
Finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer. Foto: Finantsinspektsioon

Tallinna Halduskohus jättis 15. detsembri 2023. aasta otsusega rahuldamata TAG Funds Management OÜ kaebuse, millega ettevõte soovis Finantsinspektsiooni 2021. aasta maikuus tehtud otsuse tühistamist ja enda väikesemahulise alternatiivfondi valitsejana turuosaliste registrisse kandmist. Kohus otsustas, et Finantsinspektsioonil oli õigus jätta registreerimistaotlus rahuldamata, kirjutab Finantsinspektsiooni (FI) liige Siim Tammer blogis.

«Finantssektoris ei ole kohta niinimetatud postkastettevõtetel, ehk sedalaadi ärimudelitel, kus taotletakse tegevusõigus Eestist, aga tegelikult paikneb kogu äritegevus ja igapäevane juhtimine hoopis mõnes teises riigis. Sellisel juhul tuleb taotleda tegevusõigus sealt, kus on vastava ettevõtte tegelik tegevuskoht,» ütles Tammer. Ka kohus nõustus FI tõlgendusega, et tegevuskoha nõude kontroll ja sisustamine on finantssektoris oluline ning ettevõtte näilikult loodud ärimudelid seda nõuet ei täida.

«Tegu on väga olulise otsusega, kuna niinimetatud postkastevõtete korral kannaks Eesti finantssektor riske, mida tegelikult tekitatakse teises riigis ja mille üle on kas väga keeruline või suisa võimatu teostada mõistlikku järelevalvet. Seetõttu suhtume tõsiselt ka edaspidi sedalaadi nõuete kontrolli,» lisas Tammer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles