MUST PROGNOOS Eesti Pank: majanduslangus kestab loodetust kauem ning tööpuudus kasvab (5)

PM Majandus
Copy
Eesti Panga majad.
Eesti Panga majad. Foto: Tairo Lutter, Postimees

Eesti Panga värske majandusprognoosi järgi kujuneb Eesti majanduslangus seni arvatust pikemaks, mille peamisteks põhjusteks on Eesti eksporditurgude halb seis ja kahanenud konkurentsivõime.

Lõppev aasta on Eesti majanduse jaoks osutunud arvatust raskemaks ja majanduslangus kestab oodatust kauem. Ettevõtete müügivõimalusi koduturul on piiranud inimeste ebakindlus tuleviku suhtes ja sellest põhjustatud kokkuhoid ning säästmise suurenemine. Müüki välisturgudele on aga takistanud meie peamiste eksporditurgude viletsam käekäik, võrreldes Euroopa majandusega tervikuna, ning vahetuskursi kallinemine Põhjamaadega. Olulist rolli on mänginud ka tootmiskulude tõus ning sõjast tulenevalt mitme senise tarneahela katkemine ja ärimudelite hääbumine.

Ebakindlad olud ja kõrgemad intressimäärad pole soosinud ka uute investeeringute lisandumist. Kokkuvõttes kahaneb Eesti majandus tänavu teist aastat järjest ning oodatav langus ulatub 3,5 protsendini. Väikeses, 0,4 protsendi suuruses languses on Eesti majandus eeldatavasti ka 2024. aastal, sest nõudlus kaupade ja teenuste järele hakkab kosuma kodu- ja välisturul üksnes aegamisi. Võimalusi kiiremaks, kolme protsendi lähedaseks majanduskasvuks, on oodata 2025. ja 2026. aastal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles