Ekspert: kodulaenu sissemakse tuleb sageli vanematelt

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Tänapäeval saavad noored kodulaenu sissemakse sageli vanematelt.
Tänapäeval saavad noored kodulaenu sissemakse sageli vanematelt. Foto: Sander Ilvest, Postimees

Järjest rohkem noori saab kinnisvara ostmiseks vajaliku rahalise toe vanematelt, sest omaosaluse puudumine kodulaenu võtmiseks on peamine takistus noortel oma esimese koduni jõudmisel.

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul on selliseid noori aina rohkem, keda vanemad abistavad kodulaenu võtmisel. «Unistus oma kodust on ajas muutunud. Kui veel 10–15 aastat tagasi polnud esimese kodu sissemakse jaoks säästmine noorte seas nii oluline küsimus, siis tänaseks on kinnisvara väärtus tõusnud ning selle ostmiseks vajalik kodulaen muutunud paljudele kättesaamatuks,» nentis Rebane.

Seetõttu on esikohale tõusnud küsimus, kui suur peab olema kodulaenu sissemakse ning kuidas vajalik summa kokku koguda. «Kui rusikareegel näeb ette 15protsendilise sissemakse, siis kindlasti tasub vajadusel uurida KredExi eluasemelaenu käenduse tingimusi, et sissemakse osakaalu natukene vähendada,» soovitas ekspert. Samuti on teatud juhtudel võimalik kasutada lisatagatist, kuid siis peab tagatiseks olev kinnisvara vastama kindlatele tingimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles