Mobire tegevjuht: automaks paneb inimesi oma käitumismustreid üle hindama (1)

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Mobire tegevjuht Andrus Valma.
Mobire tegevjuht Andrus Valma. Foto: Mobire

Automaksu eesmärk on vähendada transpordi negatiivset keskkonnamõju ja mõjutada inimesi tegema keskkonnasäästlikumaid otsuseid. Täisteenusrendiga tegeleva Mobire tegevjuht Andrus Valma tõi välja, et kuigi maksudega seotud muutuse üle ei rõõmusta ei tarbijaid ega ka teenusepakkujaid, siis ülemaailmse autostumise leevendamiseks on see siiski vajalik samm.

Automaks on Valma sõnul riigi vahend suunamaks inimesi oma seniseid käitumismustreid üle hindama. «Auto on inimeste jaoks eelkõige tarbeese. Kui aga vaadata statistikat, siis ei vali me enamasti autot mitte vajaduste järgi. Kõnekas fakt on, et eestlased ostavad lõunanaabritest kuni kaks korda kallimaid sõidukeid. Ei tahaks uskuda, et meil on autole kui tarbeesemele kuidagi teistsugused ootused kui lätlastel ning pigem on tegu ikka ka sellega, et kaasmaalastest mingil viisil parem olla,» nentis Valma, lisades, et ka Euroopa autostumise edetabelites on Eesti esimese kümne hulgas.

Automaks on hea viis panna inimesi autot soetades mõtlema, kas neil on vaja kõige võimsamat ja suuremat autot või saavad nad tegelikult hakkama ka väiksema autoga. Lisaks paneb automaks kindlasti kaaluma seda, kas perel on vaja ka teist autot või saab need sõidud lahendada ühistranspordiga või lühiajaliselt autot rentides.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles