AK Mõistlik rohepööre vajab tasakaalu tõhususe ja taastuvenergia vahel (14)

Jarek Kurnitski
, akadeemik
Copy
Vanade majade kordategemine on mahukas töö, sellega väheneb energiakulu, luuakse uusi töökohti ja heal juhul suureneb ka eksport. Pildil Tallinna ühe kortermaja fassaadi soojustustööd.
Vanade majade kordategemine on mahukas töö, sellega väheneb energiakulu, luuakse uusi töökohti ja heal juhul suureneb ka eksport. Pildil Tallinna ühe kortermaja fassaadi soojustustööd. Foto: Madis Veltman

Mitte just kõige paremad uudised majandusest ja kriitilised sõnavõtud rohepöördest kui utoopiast on tekitanud küsimuse, kuidas siis edasi. Märgilise sündmusena esitas majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo idee – Eesti majanduse pika plaani –, tõdedes, et see on valmimas, aga pole veel küps.

Ei ole tõesti küps, sest investeeringuid 10–30 aasta perspektiivis ja nendest tulenevat majanduskasvu võiks vaadelda veidi laiemalt. Täpsemalt puudub pikast plaanist üks oluline peatükk.

Plaanis on küll ressurss, aga puudub energiatõhusus ehk arusaam, kuidas inimesed ja ettevõtted hoiavad kulusid kokku nii eluasemelt, tootmises kui ka liikumises. Võtan järgnevalt energiatõhususe temaatika pulkadeks lahti, et näidata hoonetesse, transporti ja tööstusse minevaid investeeringuid ja nende majanduskasvu potentsiaali.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles