Pindi: kinnisvaras on endiselt madalseis, kuid 2009. aastal oli olukord hullem (1)

BNS
Copy
Korter. Pilt on illustratiivne.
Korter. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Scanpix

Pindi Kinnisvara tegevjuhi Darja Sudarineni sõnul on kinninsvaraturul kuust-kuusse näha kõikumisi tehingute mahus ja hinnas, ent eelkõige on oluline, et tarbijate kindlustunne on jätlkuvalt madal.

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks tõusis novembris neli protsenti ning jäi pidama hinnatasemel 2357 eurot ruutmeetrikohta. Oktoobris oli korterite keskmist hinda seirav Pindi Indeks korrigeeritud andmetel 2259 eurot, teatas kinnisvarabüroo. Kui oktoobris tehti indeksilinnades kokku 1191 korteriomandi tehingut, siis novembris oli tehingute arv 1180. 2022. aasta novembris tehti indeksilinnades 1215 korteriomandi tehingut.

«Erinevad linnad näitavad väga erinevaid tulemusi ja seda eelkõige väga kõikuva tehingute struktuuri tõttu, seega pole ühekuuliseid tõuse või langusi mõtet liiga tõsiselt võtta. Olulisem on üldine majanduskonjunktuur, mille kohaselt on tarbijate kindlustunne jätkuvalt väga madal – sarnaselt oktoobriga oli see ka novembris -35, mis näitab selgelt, et rahval on raske ja kinnisvaraturul pole hinnatõusu kohta ühtegi olulist märki,» ütles Darja Sudarinen.

Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal on Pindi Indeks 278 protsendi võrra kõrgemal, võrreldes ajaloo kõrgeima punktiga 2022. aasta detsembris on indeks aga viis protsendi võrra madalam.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles