Michal ja Kallas andsid 400 ametnikuga uue riigiameti loomisele hoo sisse (6)

PM Majandus
Copy
Kliimaminister Kristen Michal.
Kliimaminister Kristen Michal. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Täna arutasid regionaalminister Madis Kallas ja kliimaminister Kristen Michal maa- ja ruumiameti (MaRu) kontseptsiooni viimast versiooni tulevaste töötajate, huvirühmade ja partneritega. Möödunud nädalal sai ameti moodustamise ettepanek ja visioon sisulise heakskiidu ka vabariigi valitsuselt, mis on alus edasisteks ettevalmistusteks MaRu loomisel.

Maa- ja ruumiameti tulevastele töötajatele, koostööpartneritele, huvirühmadele ja teistele asjaosalistele tutvustati täna loodava ameti visiooni viimast, mitu kooskõlastusringi läbinud versiooni. Selle järgi saab ametist maa- ja ruumivaldkonna kompetentsi ning andmete keskpunkt. MaRu pakub tulevikus paremat teenuste sidusust, aitab teha läbimõeldud ruumiotsuseid ning seeläbi luua inimestele kvaliteetse elukeskkonna nii linnas kui maal.

Regionaalminister Madis Kallase sõnul aitab MaRu terviklik lähenemine toetada läbimõeldud ja säästlikku maa- ja ruumikasutust. «Praegu on kompetents väga ebaühtlaselt jaotunud ja eriti teravalt on seda tunda omavalitsustes, kes jäävad sageli planeeringute, ruumiloome, ehituse ja maa küsimustega omapäi. MaRu saab olema siin eksperdiks, kes nõustab ja toetab omavalitsusi, riigiasutusi, aga ka ettevõtteid ja inimesi,» ütles Kallas.

Kliimaminister Kristen Michali sõnul on MaRu vajalik kvaliteetse ruumi loomiseks. «Riigina investeerime aastas rohkem kui miljardi ehitatud keskkonda, olgu selleks linnad, maapiirkonnad või ühenduste arendus. Läbimõeldud ja asjatundlikumalt kujundatud ruum muudab inimeste elu mugavamaks, kvaliteetsemaks. Koostöösoov, et maa- ja ruumiloome kompetents saaks kokku digivõimekusega, on sündinud valdkonnast endast. MaRu tekke eesmärk ongi parem elukvaliteet paremas keskkonnas,» lausus kliimaminister Michal.

Möödunud neljapäeval tutvustasid regionaalminister ja kliimaminister MaRu moodustamise põhimõtteid ja eesmärke valitsuse kabinetinõupidamisel, mille järel otsustas valitsus ameti loomise heaks kiita. Sellega sai hoo sisse edasine ettevalmistus: valmib teenuste kaardistus ja ameti võimalik struktuur ning veebruariks ameti loomisega seotud seaduseelnõu. Kui valitsus on selle heaks kiitnud, jõuab eelnõu eeldatavasti järgmise aasta esimeses pooles riigikokku menetlemiseks.

MaRu hakkab tööle hiljemalt 1. jaanuarist 2025. Ametisse koondub üle 400 ametikoha erinevatest ministeeriumidest, maa-ametist ning põllumajandus- ja toiduametist.

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kantsler Marko Gorban ütles eelmisel nädalal Postimehele, et ameti loomisel ei palgata ühtegi uut inimest. «Maa-ametist liigub MaRusse 302, põllumajandus- ja toiduametist 65, kliimaministeeriumist 19 ja regionaal- ja põllumajandusministeeriumist 20 ametikohta,» ütles Gorban. Tema sõnul ei anna riik MaRu loomiseks lisaraha, vaid ressursid saadetakse praegusest maa-ameti eelarvest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles