Eesti varustuskindluse plaan ähvardab 4000-eurose elektrihinnaga (35)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Seni Eestile varustuskindluse taganud põlevkivienergia tootmist on viimastel aastatel keskkonnaeesmärkide saavutamise nimel kõvasti vähendatud.
Seni Eestile varustuskindluse taganud põlevkivienergia tootmist on viimastel aastatel keskkonnaeesmärkide saavutamise nimel kõvasti vähendatud. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Ehkki Elering, poliitikud ja amet­nikud räägivad kui ühest suust, et elektri­varus­tuskindlus tuleb tagada mõistliku hinnaga, kavatsetakse mure lahen­dada viisil, mis tõstab võrgutasu ning suurendab ka ohtu, et näeme taas 4000-euroseid hindu.

Juba 2027. aastal võib Eestis elektrit puudu jääda. Nimelt seetõttu, et 2026. aasta lõpus kaotab kehtivuse Eesti Energiale seatud omaniku ootus, mis kohustab riigifirmat enda portfellis hoidma vähemalt tuhat megavatti juhitavat tootmisvõimsust. Kuna majanduslikult pole vanade tolmpõletusplokkide pidevas valmisolekus hoidmine mõistlik, eeldatakse varustuskindluse analüüsides, et 2026. aasta lõpus paneb Enefit Power kolm vanemat plokki kinni, mis tähendaks 500 megavati juhitava tootmisvõimsuse elektriturult kadumist.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles