SAATUSLIKUD MUNAD Järsk hinnatõus sundis Vene valitsust välisfirmadele heldelt vastu tulema

PM Majandus
Copy
Kanamuna. Pilt on illustratiivne.
Kanamuna. Pilt on illustratiivne. Foto: Aphiwat Chuangchoem / Pexels

Venemaa valitsus peatab imporditud kanamunadelt maksude kogumise 2024. aasta 1. jaanuarist kuni uue aastas 30. juunini. Otsus tehti kiire hinnatõusu tõttu, mis on viimasel ajal Venemaa elanikele tabanud.

Ainuüksi novembris tõusis munade hind 15,1 protsenti, alates jaanuarist on hind tõusnud aga 40,3 protsenti, kirjutab Raadio Vaba Euroopa uudisteportaal.

Praegu peavad välisfirmad maksma imporditud munade eest 15 protsendilist riigimaksu.

Vene päevalehe Izvestija teatel soovivad Venemaa võimud hindade langetamisega luua siseturul piisava munade pakkumise ning seeläbi tarbijatele hindu langetada.

Venekeelse BBC andmetel on kanamunadest praegu Venemaal niivõrd suur puudus, et mõned jaeketid on kehtestanud munade müügile piirangud. Näiteks müüvad Jekaterinburgis mitmed poed omal algatusel ühele inimesele kuni 30 kanamuna korraga. Jekateringergi linnas elab üle 1,4 miljoni inimese.

Miks munadest on puudust?

Vene Föderatsiooni peaprokuratuur teatas eelmisel nädalal, et nad viivad läbi juurdluse, et selgitada välja, kes on süüdi «põhjendamatus hinnatõusus».

Hinnatõusu üks põhjus on selles, et paljud tootjad keelduvad peale Ukraina sõda oma toodangut Venemaa müüma ning siseriiklikust toodangust ja «sõbralike riikide» ekspordist ei piisa nõudluse katmiseks. Lisaks ei soovi osa Vene transpordifirmadest kaupa Ukraina piiri lähedastesse piirkondadesse saata, kuna need paigad pole nende hinnangul ohutud. BBC teatel on osade ettevõtete töötajad Venemaalt lahkunud, kuna nad kardavad sõjaväkke mobiliseerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles