Swedbank: enamik inimesi ei jaksa Tallinnas uut korterit osta

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Uusarendus, pilt on illustratiivne.
Uusarendus, pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Rahulikum aeg kinnisvaraturul jätkub, tehingute arv on alates kevadest püsinud samal tasemel, suurem laenukulu on vähendanud kinnisvarainvesteeringute atraktiivsust ning pannud majapidamisi oma ostuotsuseid hoolikalt läbi mõtlema. 14. detsembril tutvustasid Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja, eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma ning kinnisvara ja ehituse osakonna juhataja Ero Viik kinnisvaraturul toimuvat.

Rõbinskaja sõnul pidurdab vähenenud nõudlus korterite hinnakasvu. «Järelturu korterite keskmine hind oli kolmandas kvartalis kaks protsenti madalam, võrreldes aastataguse sama ajaga, mil hinnad olid tipus. Maa-ameti esialgsed andmed näitavad, et oktoobris ja novembris oli järelturu korterite keskmine hind kolmanda kvartaliga võrreldes ligikaudu samal tasemel.»

Arendajate pakutav keskmine hind oli ökonomisti sõnul kolmandas kvartalis aga 6 protsenti kõrgem, võrreldes eelmise aasta sama ajaga. «Ilmselt mõjutasid seda osaliselt ka pakkumisse lisandunud kallimad korterid. Samas on aastane hinnakasv sel aastal aeglustunud. Neljandas kvartalis on uusarenduste hinnakasv tõenäoliselt pidurdunud, kuna ostjate leidmiseks pakuvad arendajad mõningaid allahindlusi piirkondades, kus pakkumist on rohkem,» märkis ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles