Teravilja järsk odavnemine võtab põllumeestelt tulu, hinnalangus aga tarbijateni ei jõua (1)

Erkki Erilaid
Copy
Kui nisujahu hind pole mullusega võrreldes suurt muutunud, siis sai on 16 protsenti ja leib kümme protsenti kallim kui aasta tagasi.
Kui nisujahu hind pole mullusega võrreldes suurt muutunud, siis sai on 16 protsenti ja leib kümme protsenti kallim kui aasta tagasi. Foto: Elmo Riig/Sakala

Hoolimata teravilja ja energia märkimisväärsest odavnemisest püsivad leivatoodete hinnad Eestis väga kõrgel. Vilja kokkuostuhindade langus on juba niivõrd suur, et seab põllumehed raskesse olukorda.

Nisu hind on aastaga hulgiturgudel kukkunud ligi kolmandiku jagu. Toidurukki eest maksavad kokkuostjad oma väravas praegu konjunktuuriinstituudi (EKI) andmetel aastatagusega võrreldes 31 protsenti ja odra eest koguni 35 protsenti vähem.

Järsult kukkunud toormehinnad ei ole aga Eesti tarbijateni jõudnud, ehkki juba kevadel lubasid nii toidutootjad kui ka kaupmehed, et hinnalangus jõuab kindlasti poeriiulitele, ehkki mõningase viitajaga.

Ilmselt pole see aeg veel käes, sest märgatavat odavnemist poes näha pole ja nii leiva- kui ka pastatooteid saab Eesti toidupoodides kallimalt kui aasta tagasi, ehkki ka energia – eriti toidutööstuses laialt kasutatav gaas – on samuti tublisti odavnenud. Kui nisujahu hind püsib vähemalt mullusega võrreldes samal tasemel, siis saia hind on EKI andmetel praegu 16 protsenti ja leiva hind kümme protsenti kõrgem kui aasta tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles