Tarbijad saavad uue võimaluse oma õiguste kaitseks

BNS
Copy
Krediitkaardid. Pilt on illustratiivne.
Krediitkaardid. Pilt on illustratiivne. Foto: MAXIM ZMEYEV

Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise eelnõu, millega luuakse tarbijate kollektiivsete õiguste maksmapanemiseks kollektiivse esindushagi menetlus.

Esindushagisid saavad tarbijate kaitseks kohtule esitama hakata selleks pädevad üksused, kui ettevõtja on korraga kahjustanud paljude tarbijate õigusi.

Kui varem on kahju kannatanud tarbijad pidanud õigluse jaluleseadmiseks suurfirma vastu ise kohtutee ette võtma ning endale esindaja palkama, saavad edaspidi tarbijate kollektiivseid huve kohtus kaitsta vastavad pädevad üksused. Pädevatel üksustel on võimalik kollektiivse esindushagiga nõuda nii kahjustava tegevuse lõpetamist kui ka kahju hüvitamist või muid asjakohaseid õiguskaitsevahendeid.

«Iga üksiku tarbija jaoks ei pruugi kahju olla piisavalt suur, et minna suurfirmat kohtusse hagema, ent kui selliseid samasuguses olukorras tarbijaid on korraga palju, on kokku ühiskonnale tekitatud märkimisväärset kahju. Tulevikus saaksidki sellistes olukordades minna suure hulga tarbijate kaitseks kohtusse vastavad selleks pädevad üksused ning nõuda nii kahjustava tegevuse lõpetamist kui ka kahju hüvitamist,» ütles justiitsminister Kalle Laanet.

Selline õigus antakse tarbijakaitseorganisatsioonidele ja muudele juriidilistele isikutele, mis vastavad eelnõus kirjeldatud pädeva üksuse nõuetele. Sama õiguse saavad ka tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet, finantsinspektsioon ja andmekaitse inspektsioon.

See on Eesti õigussüsteemis uus võimalus, mis luuakse Euroopa Liidu direktiivist lähtudes. Direktiivi ja seega ka eelnõu laiem eesmärk on suurendada tarbijate usaldust ja anda neile oma õiguste kasutamiseks rohkem võimalusi. Samuti aitab see edendada ausat konkurentsi ja luua siseturul tegutsevatele kauplejatele võrdsed võimalused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles