Liivi 2 mereala oksjon ei toonud pakkujate tormijooksu

PM Majandus
Copy
Meretuulepark
Meretuulepark Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS

Kolmapäeva keskpäeval lõppes enampakkumine meretuulepargi arendamiseks Liivi 2 merealale, kuhu laekus ainult üks pakkumine, mille tegid Leedu energeetikaettevõte Ignitis Renewables ja Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) alghinna ehk 1 723 500 euroga.

Algselt enampakkumisel osaleda soovinud Eesti ettevõtted Enefit Green ja Utilitas Wind pakkumisi ei teinud, sest nende hinnangul pole antud alal võimalik meretuuleparki rajada või läheb see liiga kalliks, kajastas «Aktuaalne Kaamera».

Utilitas Windi juhatuse liige Rene Tammist ütles intervjuus «Aktuaalsele Kaamerale», et riik pakkus oksjonil tegelikult niiöelda põrsast kotis, kuna antud arendusalad olid eelnevalt läbiuurimata ja nemad pidid tegema ise eeltöö ära.

«Meie hinnangul sinna täna ei ole tehnoloogilist lahendust, et meretuuleparki arendada,» selgitas Tammist. Sel põhjusel ei kavatse Utilitas ka osaleda Liivi 1 mereala enampakkumisel.

Enefit Greeni loobus samuti Liivi 2 mereala oksjonil pakkumise tegemise tegemisest, kuid nemad pole veel samas otsustanud, kas osaleda Liivi 1 oksjonil.

«Võib eeldada, et tingimused on raskemad kui aladel, mis Utilitasel on ja võib-olla ka meil,» kinnitas Enefit Greeni tuuleenergia arenduste juht Lauri Ulm «Aktuaalsele Kaamerale».

AB Ignitis grupė tütarettevõte UAB Ignitis renewables koos Copenhagen Infrastructure Partners P/S-iga (CIP) võitsid pisut enam kui 1,7 miljoni euro suuruse pakkumisega loa meretuulepargi arendamiseks Liivi 2 merealale.

Liivi 2 mereala asub Eesti mereala planeeringu kohaselt tuuleenergeetika arendamiseks sobival alal Ruhnu saarest loodes. Ala suurus on 114,9 ruutkilomeetrit.

Asjakohaste lubade hankimise, tarnijate lepingute sõlmimise ja rahastamise tagamise korral käivitub tuulepark eeldatavasti pärast 2030. aastat. Hoonestusloa taotluste alusel jääb kavandatava meretuulepargi võimsus vahemikku 1400–2150 megavatti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles