Kaspar Oja: meil kallines toit rohkem kui mujal Euroopas, poekettide kasumid on nelja aastaga kerkinud koguni 80 protsenti (7)

PM Majandus
Copy
Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja näeb kaitsekulu tõusus makromajanduslikku loogikat.
Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja näeb kaitsekulu tõusus makromajanduslikku loogikat. Foto: Madis Veltman

Koroonaeelse ajaga võrreldes on Eesti toiduainete hinnatase oluliselt kerkinud ning tõusnud rohkem kui Euroopas, tõdeb Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja oma sotsiaalmeediapostituses.

Oja kirjutab, et 2019. aastal oli Eesti toiduainete hinnatase 95% Euroopa Liidu keskmisest, mullu oli see aga 106% euroliidu keskmisest.

Foto: Kaspar Oja

Oja märgib, et selle aasta oktoobris olid toidu tootjahinnad nii meil kui Euroopa Liidus keskmiselt umbes  kolmandiku kõrgemad kui 2019. aastal ehk enne koroonat. «Euroopa Liidus keskmiselt tõusid poodides toidu hinnad samal perioodil enam-vähem sama palju kui tootjahinnad, meil aga ligi 10% võrra rohkem, ehk 43%,» kirjutab Oja.

Foto: Kaspar Oja
Foto: Kaspar Oja

Ta lisab, et  nendes kõrvutustest on jäetud välja maksumuudatuste mõjud, seega ei saa öelda, et teiste riikide madalama hinnatõusu taga oleksid soodsamad maksumäärad vms.

Foto: Kaspar Oja

Oja toob välja, et suurte toidupoodide (spetsialiseerimata kauplused, kus on ülekaalus toidukaubad), müügikäibed olid tänavu kolmandas kvartalis 35% suuremad kui 2019. aastal samal ajal. Kasumite kasv samal perioodil oli aga 84%. «Kui vaadata selle aasta 9 kuud ja kõrvutada seda koroonaeelse 2019. aastaga, siis on müügikäibed kasvanud 36%, kasumid aga lausa 166%,» märgib ta. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles