Elamispindade hinnad pole ligi poolteist aastat tõusnud

BNS
Copy
Kinnisvarareklaam Järvevana tee ääres.
Kinnisvarareklaam Järvevana tee ääres. Foto: Eero Vabamägi

Arco Vara kinnisvarabüroo analüütiku Mihkel Eliste sõnul pole elamispindade turul juba ligi poolteist aastat olnud hinnatõusu täheldada ja kuust kuusse aset leidvad hinnadünaamika muutused on suuresti pelgalt statistilised moonutused.

«Eesti korteriturul tehti tänavu novembris kokku 1695 ostu-müügitehingut, mida oli 5,3 protsenti vähem kui eelneval kuul ning 5,6 protsenti vähem kui 2022. aasta novembris. Tehtud tehingute osas kujunes mediaankeskmiseks hinnatasemeks 2055 eurot ruutmeetri kohta, kasvades võrreldes eelmise kuuga justkui statistiliselt 7,2 protsendi võrra, alanedes aga aastatagusega võrreldes 5,8 protsenti,» märkis Eliste Arco Vara igakuises turuülevaates.

Hinnalanguse survet hoiab tema sõnul tagasi võrdlemisi stabiilne pakkumismaht. Üle-riigiliselt on kinnisvaraturul kõikide ostu-müügitehingute hulk tervikuna taandunud ligikaudu 2013. aasta tasemele.

«6-kuu Euribor on detsembri alguses taaskordselt alla 4 protseni taandunud, mis lisab teataval määral kindlust, et laenuraha järjepidev kallinemine on tänaseks lõppenud ja 2024. aastast võiks edasiselt oodata laenuraha hinna jätkuvat odavnemist,» usub analüütik.

Ta prognoosisb, et 2024. aastal elamispindade turul tehingute arvu langus vähemalt aasta esimeses pooles jätkub, samas üüriturul püsib pakkumine väga laialdane. «Üüriturul on Tallinna korterituru eestvedamisel pakkumismahu tipp üldistatult just tänasel hetkel, mille juures pakkumine võib 1800 ühiku pealt ka veel 2024. aasta esimeses pooles edasi suureneda,» lisas Eliste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles