VIDEO Mis võiks Eesti majanduse praegusest madalseisust välja tuua? (3)

PM Majandus
Copy
Eesti Panga president Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller. Foto: Marko Saarm

Eesti Pank korraldab täna kell 9.30 – 12.35 avaliku seminari «Millisel kursil on Eesti majanduse konkurentsivõime?», kus käsitletakse Eesti majanduse kasvuvõimet nii lühemas kui ka pikemas vaates. Muu hulgas vahetatakse mõtteid selle üle, mis võiks Eesti majanduse praegusest madalseisust välja aidata. Seminari saab jälgida Postimehe vahendusel. 

«Eesti majandus on olnud languses juba seitse kvartalit järjest ning majanduse maht on võrreldes 2021. aasta lõpu tipuga kahanenud pea 6%. Tööjõu tootlikkus on järsult langenud ja Eesti ettevõtjate hinnangul on nende konkurentsivõime vähenenud. Venemaa algatatud sõja kõrvalmõjud ning kiire palga- ja muude kulude kasv on muutnud eksportööride elu keerulisemaks,» nendib Eesti Panga president Madis Müller, kelle sõnul on just seetõttu kohane aeg avada arutelu, kuidas saaksime nii riigi kui ka ettevõtjate vaatest oma konkurentsivõimet parandada ja sellega majanduse madalseisust välja aidata.

Seminari avasessioonil selgitab keskpanga president Eesti majandusseisaku põhjuseid ning arutleb, kuidas saaks majanduse kasvule hoogu anda. Soome Panga majandusprognoosi osakonna juhataja Meri Obstbaum jagab oma riigi kogemusi, kus halvenenud konkurentsivõime ja madal tootlikkus koos riigi võlakoorma kasvuga on sealsetele poliitikakujundajatele muret teinud juba viimased 15 aastat.

Seminari esimeses aruteluringis tuleb juttu sellest, kuidas muutused globaalses majanduskeskkonnas mõjutavad avatud majandusega riike nagu Eesti ning milline paistab meie ettevõtluskeskkond rahvusvahelises võrdluses. Samuti räägitakse nii Eesti riigi kui ka kogu Euroopa Liidu võimalustest konkurentsivõimet parandada. Sõna saavad Tea Danilov (arenguseire keskus), Klen Jäärats (riigikantselei) ja Joonas Vänto (EASi ja KredExi ühendasutus).

Teises aruteluringis annavad oma hinnangu olukorrale ettevõtjad, vaagides, mis on Eestis tegutsemise eelised ja puudused ning millises suunas tuleks ettevõtjatel oma tegevusega liikuda, et konkurentsipositsiooni parandada. Lisaks, millised on nende ettepanekud riigile. Arutelust võtavad osa Ain Hanschmidt (AS Infortar), Agur Jõgi (Pipedrive), Sirli Männiksaar (Ericsson Eesti) ja Alo Tamm (Harmet OÜ). Mõlemas aruteluringis juhib vestlust Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles