Investeerimisekspert: liitintress toob pensioniks rikkuse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Liitintress töötab koguja kasuks.
Liitintress töötab koguja kasuks. Foto: IMAGO / Sven Simon / Scanpix

Swedbanki investeerimise ja pensioni valdkonnajuht Kaire Peik kirjutab, et liitintress on iga investori parim sõber, mida kogenumad investeerijad kutsuvad naljaga pooleks kaheksandaks maailmaimeks. Tegemist on ka pensioniks valmistumisel olulise komponendiga, andes aastate jooksul suure panuse meie pensionisse. Kuid millal ilmneb liitintressi kasulikkus?

Liitintressi suurim eelis, võrreldes tavalise lihtintressiga, on asjaolu, et edasi investeeritakse alati põhisumma ja lisandunud tootlus.

Toome lihtsustatud näite: 5-protsendise tootlusega 10 000 eurot investeerides on see kasvanud aasta pärast 500 euro võrra, 10 500 euroni. Kui kasutada lihtintressi, st tootlust teenib ainult alginvesteering, oleks iga-aastane tulu 500 eurot ning 20 aasta pärast koguneks fondi kokku 20 000 eurot. Liitintress puhul aga investeeritakse (või õigemini reinvesteeritakse) edasi iga-aastane lisandunud tootlus ning nii on investeeritud kogusumma 20 aasta pärast juba hoopis 26 532 eurot. Märkimisväärne vahe, kas pole? Ning kujutage vaid ette, kui iga kuu lisandub investeerides veel summasid, näiteks pensioni II sambas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles