LHV: Euribori tipp on tõenäoliselt ületatud

BNS
Copy
Euribor. Sümbolfoto.
Euribor. Sümbolfoto. Foto: Sander Ilvest

Ligi poolteist aastat tõusnud kuue kuu Euribori tase langes esmaspäeval taas alla 4 protsendi, mis LHV Panga eraisikute finantseerimise juhi Catlin Vatseli hinnangul tähendab, et Euribori tipp on tänaseks tõenäoliselt ületatud.

«See on tähelepanuväärne sündmus kõigile laenuvõtjatele. Käesoleval aastakümnel kodulaenu võtnud inimestel on laenu kuumakse poolteise aastaga tõusnud kohati isegi üle 60 protsendi. Näiteks laenusumma 140 000 eurot marginaaliga 1,8 protsenti puhul oli kuumakse 0 protsendi Euribori tingimustes 503 eurot, kuid kasvas Euribori tipus 830 euroni. Tipu seljataha jätmine tähistab ühtlasi seda, et Euribori jätkuva languse korral hakkab laenumakse järgmise intressiuuenduse ajal taas vähenema,» selgitas Vatsel pressiteates.

Tema sõnul ei ole kliendid kodulaenu maksetega aga hätta jäänud. «Kuna pangad on klientide laenuvõimet arvestades juba pea kümme aastat arvutanud 4-protsendilise Euriboriga, siis on selline seis ka ootuspärane. Eesti inimesed on näidanud end ka vastutustundlike kodulaenu võtjatena. Tänaste laenuvõtjate pärast me samuti muretsema ei pea, kuna nemad võtavad laenu intressimäärade kõrghetkel ja Euribori langedes on neil laenumakses vaid võita,» rääkis Vatsel.

Euribor tähistab pankade omavahelise rahalaenamise keskmist intressimäära. Eestis on enamik pankade antud laenudest seotud kuue kuu Euriboriga, millele lisatakse juurde pangapoolne riskimarginaal, mis on iga laenukliendi puhul erinev. Euribori hakati kasutama 1999. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles